15/11/10

IV Jornada "EL MALESTAR DEL DOCENT" 15 d`octubre 2010

UNA ALTRA PROPOSTA: KINESIOLOGIA
M. Teresa Prats Brasó

La Kinesiologia és un mètode d'ajuda suau i integral, que, amb uns moviments del cos molt senzills, ens permet desenvolupar tot el nostre potencial. És una disciplina que forma part de la bioenergètica, una orientació mèdica alternativa que s'ocupa dels circuits de l'energia del cos humà. Ha adoptat com a base la filosofia xinesa que afirma que la salut depèn de la lliure circulació de l'energia vital pel cos. Quan aquesta circulació d'energia es bloqueja, pot provocar trastorns d'origen orgànics, mal humor, pors o falta de concentració, per exemple.

Etimològicament, kine significa moviment i logia, que prové de logos, raonament. D'aquí ve que els exercicis que proposa la Kinesiologia Educativa es coneixien també, amb el nom de Brain Gym o gimnàstica del cervell.

La Kinesiologia neix als anys 60 quan el Dr. Goodheart, quiropràctic, va demostrar que alguns músculs s'afeblien quan certes funcions específiques de determinats òrgans es desequilibraven. El Dr. John Thie va donar a conèixer en el seu llibre Touch for health (Tocs per a la salut) la relació entre certs músculs i els meridians d'acupuntura, així com també els seus punts reflexos. D'això se'n derivà la idea que existeix una interrelació entre diferents sistemes del nostre organisme. Amb Daniel Witeside i Gordon Stokes s'obren noves prespectives a la Kinesiologia i es vinculen les emocions a molts problemes.

El Dr. Paul Dennison va ser l'iniciador de la pràctica del Brain Gym, aplicant la Kinesiologia a activitats escolars i basant-se en la idea d'una bona comunicació entre els hemisferis esquerre i dret del cervell. Proposa moviments i posicions que faciliten el creixement de la línia mitjana i que recreen l'esquema bilateral que facilita la coordinació i sincronització d'ambdós hemisferis.

La Kinesiologia és una tècnica interessant per la seva senzillesa ja que s'aprèn fàcilment i es pot aplicar en qualsevol lloc i a qualsevol edat. A EUA, país pioner de la Kinesiologia, hi ha l'“Educational Kinesiology Foundation” que continua investigant i formant els que desitgen fer servir aquesta eina tant en el camp de l'educació com en el de l'esport, del treball o de la salut.

A Europa, però, aquesta tècnica no va arribar fins a començament dels anys 80 del segle passat. No obstant això, avui dia a moltes ciutats europees es formen kinesiòlegs que treballen en el camp de la salut i de l'aprenentatge.

A casa nostra, la Kinesiologia va arribar a començaments dels 90 del segle passat i una de les conclusions a què s'arriba és l'evident benefici de fer servir aquesta gimnàstica del cervell per als nens amb dificultats escolars, ja siguin d'aprenentatge, de comportament o d'adaptació a l'escola. Cal tenir en compte també que aquesta tècnica ajuda als mestres a fer la seva feina de manera més plaent i fàcil.

Actualment a la Universitat R. Llull s'hi formen fisioterapeutes, mestres , psicòlegs, etc., que volen conèixer aquesta tècnica per aplicar-la en el seu camp.